Creatieve naai uitdaging met Stoffenfeest en Mamarieke

Hey hoi,

eind februari kwam er in een Facebook groep en de blog van Mamarieke een oproepje voorbij voor een creatieve naaiuitdaging. Ik had al een lijstje die ik nodig moest afwerken, maar kwam er eigenlijk steeds niet van. Maar mijn lijstje was vol. En daar kon eigenlijk niet nog iets bij.
Of toch?

Een naaiuitdaging is natuurlijk wel heel erg leuk en mijn motto: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan, legde die lat natuurlijk ook wel een beetje hoog.
Dus, opgegeven. En dan is het even wachten tot de inschrijving is gesloten. Daarna werd je gekoppeld aan een Buddy. Hij/zij moest dan 2 criteria bedenken waar je mee moet gaan werken, Guus en Marieke zouden dan een 3e criteria voor iedereen bedenken. En zo heb je dan 3 ‘eisen’ waaraan je project zou moeten voldoen.

Als buddy kreeg ik Susanne. En terwijl ik aan het grasduinen was op haar insta viel me eigenlijk maar 1 ding op. Kleding van maar 1 designer. En niet dat ik dat erg vind, maar van mezelf weet ik dat ik het leuk vind om verschillende type kleding voor de kids (en mezelf) te naaien. Dus haar eerste criteria was: gebruik een patroon van een andere designer (niet sofilantjes). Het 2e criteria was al een stuk lastiger, want er stonden niet zoveel naaigerelateerde zaken op haar tijdlijn. Na een brainstorm sessie met de kids (daar kwam niet zoveel uit 😂) en manlief kwam ik uit op een 2e criteria: (gebruik een specifieke stof) verwerk kant in je werk. Hoewel dat best lastig kan zijn zonder voorbeeld meld ik hier een paar: een randje langs een shirtje, of mouwen in kant of een toppaneel van een shirt in kant.

Daarna werd het afwachten. Want mijn Buddy zou òòk criteria voor mij bedenken. Uiteindelijk werd het wachten beloond en kreeg iedereen zijn/haar 3 criteria. Met als laatste (4e) criteria dat het in de laatste week van maart af moet zijn en geshowd (mag) worden.

Nieuwsgierig als ik ben ging ik heel snel op zoek naar mijn 3 criteria:
1. Tas met binnenvak
2. ergens een bruikbare rits
3. gebruik een stofje die je minimaal al 1 jaar in je bezet hebt.

1+1 is bij mij opgeteld 3 😜 en ik wist gelijk wat en hoe ik dat ging maken.

Dat to-sew lijstje waar ik het in het begin over had? Daar stond al heel erg lang een rugzak op, (ik denk al wel 2 jaar) maar ik durfde er steeds niet aan te beginnen. Want: het is geen kleding….. En, hoewel ik het patroon, de LBGStudio London backpack al wel had geprint, geplakt en geknipt was ik een beetje overrompeld door de hoeveelheid patroon delen. 17! en allemaal kleine stukjes en een paar grote….Jeetje, wat moest ik daar dan toch mee aan, ging er iedere keer door mijn hoofd. Hij belande, ieder lijstje weer, onder aan. Zonder prioriteit.

Maar nu, met deze criteria krijg ik een schop onder mijn achterste en moet die rugtas (mét binnenvak) er toch maar komen.

De stoffen die ik in gedachten had maar even uit mijn voorraad getrokken. 2 jaar geleden heb ik via Ali eens een stofje besteld. Deze stond genoteerd als Satin. Waarbij ik ervan uitgegaan ben dat dat dan een satijnen stof zou zijn. Helaas. Soms heb je geluk en soms ook vette pech. Het bleek namelijk hele stugge canvas te zijn…..

Maar goed, gelijk bedacht dat die stof prima voor een tas kan, dus daar moest deze tas van gemaakt worden. Ook de voering van de tas was een stofje die ik al zeker 2 jaar heb liggen (bedoeling was een circkelrok voor dochter, maar nu heb ik ‘m ingepikt….😉). Ik wilde aan de buitenkant graag enkele stoere elementen, van leer. Nou ja, skai leer is het geworden. En die heb ik ook ergens vorig jaar gekocht.
Nu alleen nog de tas maken.

Daar zag ik een beetje tegenop maar vooruit. Soms is gewoon beginnen de enige manier, wanneer de energie zich daar toe reikt. Hoewel stof knippen de eerste stap is moest er ook nog verstevigd worden en daar vond ik het patroon daar niet heel duidelijk over. Dus heb verstevigd zoals het mij goed leek. Ik heb ‘gewone’ plakvlies en canvas plakvoering (strijkbaar) gebruikt. Dat maakt de stof toch nog behoorlijk stevig.

Na het patroon gelezen te hebben maak ik normaal gesproken zoiets in een paar uur af. Maar er waren hier zoveel stappen!

Mmm, opbreken in kleine stappen dan maar en elke dag (2dagen) een of meerdere stappen doen. Yes….Dat werkte!

Binnen 5 dagen had ik de tas dan eindelijk af!! En na iedere stap moest ik mijn enthousiasme even delen met mijn kids en man. Waarbij dochterlief nog wel het meest blij was met mijn blijheid…. 🤣 Ook af en toe een sneakpeak op de fb groep gegooid en kreeg steeds leuke reacties…

Ik vind hem super en heb hem ook al een paar dagen in gebruik! Ik hoopte dat het in mijn mandje voorop de scoot paste want alle rugtassen tot nu toe, waren te groot….Ja hoor, deze past er precies in!

Criteria 1 en 2 heb ik stiekem gecombineerd: heb een bruikbare rits in het binnenvak gezet 😉

En een mooi verbogen ritsvak aan de achterkant.
Ik kwam er alleen achter dat het metaalwaar wat ik voor de tas gebruikt heb, niet helemaal past (vooral de splitgespen? voor de banden zijn iets te dun), met moeite krijg ik de tasbanden in lengte versteld…. Niet dat dat heel erg is. Als ik me er aan irriteer dan kan ik ze altijd nog vervangen….
Of het is een reden om er nog een te maken…. Dochterlief gaf al aan dat ze het ook een hele mooie rugtas vind….. Misschien doe ik dat nog wel eens…. (of ze mag het lekker zelf maken…)

Achteraf vroeg mijn buddy: ik had je wel meer mogen uitdagen of niet? Nou, qua technieken was het niet heel ingewikkeld, maar qua hoeveelheid werk, het feit dat het toch wel buiten mijn comfortzone ligt en mijn ketamine behandeling tussendoor kwam, was het voor mij toch echt wel een uitdaging. En een flinke stok achter de deur om de tas nu eindelijk eens te maken….;-)

Mijn missie geslaagd 😁

 

#naaienmetstoffenfeestenmamarieke  #mamarieke #stoffenfeest #sewingtogether #naaien 

One Response so far.

  1. Marieke schreef:

    Wauw wat is het een prachtige tas geworden!! En absoluut een uitdaging, super dat je die hebt gezet en hij eindelijk van je lijstje af is 😉. Heel fijn daar hij wat formaat betreft ook goed past in je scoot. Hoop dat je hem met heel veel plezier gaat gebruiken en terug denkt aan de uitdaging! Leuk daar je mee deed!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.